lördag 30 januari 2010

#3


The White Tiger av Aravind Adiga

The White Tiger handlar om Balraim som fick smeknamnet the white tiger som genomsyrar hela boken. Balraim föddes i norra Indien in i kasten Halwai (sweetmakers) hans familje är dock inga godismakare utan lever långt ner i de sociala skikten. Han hoppar av skolan och försöker att hitta ett bättre jobb med sin kusin i Staden. Tillslut blir han chaufför hos en familj som han jobbar hos i många år. Tillslut blir han inte längre än servant utan en master. I boken får man följa denna väldigt intressanta väg och skillnaden mellan den fattiga och den rika mannens tankar.

Just nu verkar jag ju bara läsa bra böcker och denna bok var också otroligt bra. Bättre än de andra för året måste också sägas. Boken passar alla människor lika bra medan de föregående passar tjejer/kvinnor bättre. Ett citat som egentligen säger allt och inget om boken men passar in så bras : My humble prediction: In twenty years’ time, it will just be us yellow men (kineser) and brown men at the top of the pyramid and we will rule the world”. Och detta är sant men ändå inte vem vet, kineser och indier kommer allt mer och mer och västvärlden försvagas nu av lågkonjunktur som Kina och Indien inte alls känner av på samma sätt. Boken speglar egentligen inte rasism mellan Europa och Asien utan mer visar upp för oss som inte vet hur livet i Indien fungerar och hur människorna tänker.

I ett avsnitt ta huvud karaktören också upp hur kast systemet i Indien fungerar. Han menar då att förr i tiden fungerade systemet bra medan nu när de vita har infiltrerats in i landet så finns det tillslut bara två kaster, tjocka och smala.

1 kommentar: